Pizza „na winie” to oczywiście gra słów. Chodzi o to, aby wyrobić ciasto do tego popularnego dania, a potem wyjąć z lodówki „co się nawinie”, co kto lubi i zapiec w piekarniku. Po wyciągnięciu można się rozkoszować zapachami i smakami.
Ciasto na pizzę (każdą)
Do miski wsypać 300 g przesianej mąki pszennej, dodać 2 łyżki oleju, szczyptę soli, rozrobione (w ciepłej wodzie 150 ml.) i wyrośnięte drożdże (pół kostki + płaska łyżeczka cukru+łyżka mąki – to ma wyrosnąć) i wyrabiać, aż ciasto stanie się plastyczne.
Dlaczego przesiać mąkę? – Lepiej i szybciej się wyrabia, lepiej wyrasta „napowietrzona” niż posklejana.
Dlaczego sól? – Do smaku. Ponoć sól zabija drożdże, więc dodaję je po wyrośnięciu drożdży do ciasta, podobnie olej.
Dlaczego cukier? – Drożdże „kochają” cukier, ale dodaj tylko odrobinę, bo ciasto będzie za słodkie.
Dlaczego plastyczne? – Ma być miękkie, pulchniutkie, rozciągliwe, bo inaczej zrobi się zakalcowate.
Pizza w piecu
1. Nagrzany piekarnik 250 stopni i termoobieg: 8-12 minut to max dla ciasta, sprawdzamy, unosząc je np. widelcem, aby za bardzo się nie spiekło i nie było za twarde, patrzymy też na wierzch, jak zapiekły się warzywa.
2. Zimny piekarnik – wkładamy pizzę, włączamy piekarnik na dół/góra bez wiatraczka – 20 – 23 w 250 stopniach i około 18 min. sprawdzamy.
Długość zapiekania zależy od wierzchu, co nałożyliśmy i ile daliśmy sosu, jaka jest wilgotność tego wszystkiego.
Sos do pizzy
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku – zgniecione
- szczypta soli i pieprzu
Zioła do sosu lub posypania
- 0,5 łyżki suszonego oregano
- 0,5 łyżki suszonej bazylii
- 0,5 łyżki suszonego rozmarynu, rozdrobnionego
lub kupione zioła w paczkach, np. prowansalskie czy specjalna przyprawa do pizzy.
Większość osób daje na wierzch pizzy po prostu ketchup, można kupić specjalny ketchup do pizzy już z przyprawami.
Spody do pizzy
Spody pizzy można kupić gotowe w sklepie, ale nie ma to jak własna pizza. Robimy grube lub cienkie.
– Gruby spód: wałkujemy średnio i nie rozciągamy na całą blachę, pozwalamy, aby urosło (20 min. w ciepłym) i dopiero wówczas nakładamy na górę ulubione rzeczy.
– Cienki spód: wałkujemy i rozciągamy na całą standardową blachę będącą na wyposażeniu każdego piekarnika. Np. z 300 g. można zrobić 1,5 pizzy.