Pizza domowa

Pizza „na winie” to oczywiście gra słów. Chodzi o to, aby wyrobić ciasto do tego popularnego dania, a potem wyjąć z lodówki „co się nawinie”, co kto lubi i zapiec w piekarniku. Po wyciągnięciu można się rozkoszować zapachami i smakami.

Ciasto na pizzę (każdą)

Do miski wsypać 300 g przesianej mąki pszennej, dodać 2 łyżki oleju, szczyptę soli, rozrobione (w ciepłej wodzie 150 ml.) i wyrośnięte drożdże (pół kostki + płaska łyżeczka cukru+łyżka mąki – to ma wyrosnąć) i wyrabiać, aż ciasto stanie się plastyczne.
Dlaczego przesiać mąkę? – Lepiej i szybciej się wyrabia, lepiej wyrasta „napowietrzona” niż posklejana.
Dlaczego sól? – Do smaku. Ponoć sól zabija drożdże, więc dodaję je po wyrośnięciu drożdży do ciasta, podobnie olej.
Dlaczego cukier? – Drożdże „kochają” cukier, ale dodaj tylko odrobinę, bo ciasto będzie za słodkie.
Dlaczego plastyczne? – Ma być miękkie, pulchniutkie, rozciągliwe, bo inaczej zrobi się zakalcowate.

Pizza w piecu

1. Nagrzany piekarnik 250 stopni i termoobieg: 8-12 minut to max dla ciasta, sprawdzamy, unosząc je np. widelcem, aby za bardzo się nie spiekło i nie było za twarde, patrzymy też na wierzch, jak zapiekły się warzywa.
2. Zimny piekarnik – wkładamy pizzę, włączamy piekarnik na dół/góra bez wiatraczka – 20 – 23 w 250 stopniach i około 18 min. sprawdzamy.

Długość zapiekania zależy od wierzchu, co nałożyliśmy i ile daliśmy sosu, jaka jest wilgotność tego wszystkiego.

Sos do pizzy

  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku – zgniecione
  • szczypta soli i pieprzu

Zioła do sosu lub posypania

  • 0,5 łyżki suszonego oregano
  • 0,5 łyżki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżki suszonego rozmarynu, rozdrobnionego

lub kupione zioła w paczkach, np. prowansalskie czy specjalna przyprawa do pizzy.

pizza z salami

pizza z salami

Większość osób daje na wierzch pizzy po prostu ketchup, można kupić specjalny ketchup do pizzy już z przyprawami.

Spody do pizzy

Spody pizzy można kupić gotowe w sklepie, ale nie ma to jak własna pizza. Robimy grube lub cienkie.

– Gruby spód: wałkujemy średnio i nie rozciągamy na całą blachę, pozwalamy, aby urosło (20 min. w ciepłym) i dopiero wówczas nakładamy na górę ulubione rzeczy.
– Cienki spód: wałkujemy i rozciągamy na całą standardową blachę będącą na wyposażeniu każdego piekarnika. Np. z 300 g. można zrobić 1,5 pizzy.